etika persahabatan

 

Etika persahabatan

 

What a life without a friend? And more friends. Hari ini aku kuar malam lagi,seperti malam-malam lepas. Tetiba jer member masuk bilik ajak keluar,pukul 1130mlm lak tu. Layan je,kat bilik pun bosan jugak.

Keluar tanpa arah tuju,killing the time. Kata sepakat bersetuju untuk mencari pusat snooker,steering di hala ke pusat snooker feveret kami,capcom kuantan plaza. Malang sekali table is full,so tunggu je la. Baru je nak susun bola kat table,skali staff dia datang,nak tutup,

”line tgh panas la bang,smalam kne rush”

Alamak,penantian tak berbaloi la cam ni. Tapi nak wat camane kan,pusat snooker tu bukan bapak aku yg punya,kalo abah yang punya dah comfirm hari2 aku main snooker free kat situ. Heh. So,lepak kat restoran mamak la jawabnye!

Kat sini kisah bermula, etika persahabatan. AC kawan aku,kenal sejak awal2 blajar kat sini lagi. Kisahnya si AC ni tak puas ati dgn the way kitaorg treat dia. Knapa ngan cara kitaorg treat si AC ni. He a good guy,actually far better than good,the problem with this guy,he always think that people under-estimate him. Salah satu gurauan antara my friends is pretending to be a GAY,yup a GAY and it just a game, di ulang MAIN-MAIN je. Raba-raba peha,dada but not that place la, and AC slalu jd mangsa rabaan kami. Best part is his reaction on the treat,dia akan menunjukkan reaksi geli geleman nya yang end up made us laugh together. Tapi sedar tak sedar rupanya AC really hate the jokes, and tonight we realize it ble dia luahkan what he felt. Yang lebih jadi masalahnya,AC doesn’t actually felt insulted with the joke but he think we made up the jokes sbb his disability. This fact did made me stunned,wordless. A fact about AC,he don’t have girlfriend(s),and hardly have any communication with the children of eve!!! He really feels uncomfortable to be with girls, a very shy guy. And he thinks that is a disability. He assume that jokes yang kitaorg bwat tu sbb dia ni takde awek,tak kawan ngan pompuan. Like he said,”mungkin kah korang bwat gitu sbb ko nampak aku ni mcam bapok(lelaki yang jd pompuan,nyah,pondan dang yang sejenis dgnnya)”,what the hell!!!

Macam yang aku dah cakap sebelom ni,all those jokes is JOKES,nothing much. We did it to him sbb we love to see his reactions,its fun,and we thought he is ok with it,jauh untuk kitaorg fikir yang dia macam BAPOK. Quite bertikam lidah jugak la nak memperbetulkan fakta sebenar. But what had happen is a point why I love to be friend with AC. He never hide what he felt,lambat atau cepat,we’ll know if there’s anything yang dia tak suka,yang dia tak selesa,but the problem with this guy is,he love assuming things, especially assuming what are people thinking of him and as far as I can see,his assumption always put him in troubles.

 

Menghadam conversation malam nie, there is a few things yang aku fikir patut aku pegang dalam persahabatan,macam guideline dalam persahabatan atau etika persahabatan,

  1. Bergurau ada batasnya. Heh,sound plain right. Aku bertuah sbb berkawan ngan orang macm AC,doing his best to keep a friendship, a salute to AC, walaupun dia tak puas hati ngan ape yang kitaorg buat,still it didn’t scratch the friendship. Dengan sedaya upaya dia cuba untuk meluahkan ketidak puasan hatinya dengan sehalus mungkin. Mungkin dengan orang lain,dah hancur lebur kedai mamak tu diamuknya.
  2. Stop assuming things!!! Like my lecturer once said ,”assuming is making an ass for you and me”, and it happen to AC, he love assuming things, did bring lots trouble to him, more than the good things. How to stop assuming? Find facts utk sokong assumptions korang tu, ask questions, find the truth, then you’ll know was it an ass or not.
  3. React right. Maybe what brings AC problem is he didn’t react right. When we put those jokes on him, it seem like he enjoyed it (maybe we also assumed he enjoyed it, heh), if he reacted he dislikes it, of course we’ll stop making those jokes kan? Kita semua dah adults to judge people’s reaction, positive or negative.

To AC, apologies for all the jokes, I really2 didn’t meant that. Being a friend of yours is once a lifetime opportunity. And thanks for being honest to us. Friends are treasures.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: