Blog KYORA masuk Malaysia Hari Ini?

 

 

Hmm, sbenarnya artikel ni patut di post smalam tapi memandangkan aku agak bz ngan tugas outdoor so kne postponed ke hari ni.

Ok what happen tu Blog Cik Kyora kte? Masuk MHI ke? Sbenarnye tujuk tu saje je,ala2 tajuk majalah & surat khabar picisan yang berlambak di pasaran hari ni (tp laku jugakkan? Maybe masyarakat kita memang suka bende2 picisan ni). Pagi semalam,12/02/07, aku seperti biasa bukak TV tgk MHI,bukan ape,saje je nak tengok pengacara dia,cik mastura tu,makin hari makin lawa lak ;P. Tapi pagi tu ade si Fetri la pulak,yang bestnye aku ON je tv aku tu,terus dia berpantun, rupa – rupanya topik segment tu ialah pantun, so, memandangkan cik kyora pernah menganjurkan pertandingan pantun kat blog dia, aku pun saje je bwat kontroversi untuk menarik pengunjung cik kyora ke blog aku ni,hehehehe

Ok,apa yang menarik perhatian aku ialah sambutan dari penonton pd segment tu, I could say ianya di luar jangkaan. Even pengacara tu pun cakap MHI dapat banyak panggilan dari penonton utk membeli pantun yang Fetri tu jual (but sorry, I can’t quote pantun dia sbb time tu aku tgh mamai lagi so tak ingat sangat la). Jd aku terfikir,pantun sebenarnya hidup dalam diri rakyat Malaysia ni,Cuma kita je tak sedar,kalo tengok sambutan kat blog cik kyora pun quite menggalakkan, walaupun tak banyak (dan pada awalnya aku piker org yang masuk blog KYORA tu pun pemantun cam KYORA jugak).Mungkin juagak dalam banyak2 seni melayu ni, pantun la yang paling senang kot sbb tu ramai orang tahu berpantun, tp according to cik kyora, dalam pantun ni bukannye nak kne samakan hujung rangkap je,banyak lagi bende lain kne tau (utk penerangan lanjut kne tanya cik kyora sndri).

Anyway,smalam aku rasa bangga sbb dalam merasakan nilai melayu semakin pupus dalam masyarakat hari ni,rupa-rupanya aku terlupa akan salah satu permata Melayu yang masih ada : pantun.

 

p/s: teringat cikgu bahasa melayu aku dulu yang ajar pasala pantun, cikgu Mariani.

2 Responses to “Blog KYORA masuk Malaysia Hari Ini?”

  1. i nak royalty occay?

  2. Idiot Practicalist Says:

    erm,kne mintak ngan MHI la,then jagn lupa mintak dalam S’pore Dollar tau sbb TV3 tu bapak syrikat dia sykt s’pore,hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: